TYMIÁN OBECNÝ

Thymus vulgaris

Tymián je nízký keřík se zelenými lístky, který v létě kvete růžovo-fialovými květy. Pěstuje se nejen pro svůj zajímavý vzhled, ale i pro výrazné aroma a léčivé účinky. Chutí se podobá majoránce, ale je ostřejší. 

Použití v kuchyni: Uplatnění najde zejména v středomořské kuchyni. Hodí se při přípravě polévek, omáček, nádivek či marinád. Dodá svěží chuť masu. Neobejde se bez něj francouzské ratatouille. Do jídla se může přidávat už na začátku vaření. Tymiánový čaj usnadňuje vykašlávání.

Pěstování: Nejlépe prospívá v propustné, spíše sušší půdě chudší na živiny na slunci či v mírném polostínu. Nemá ráda přemokření. Dá se pěstovat i v nádobách. Sklízí se před tím, než vykvete.

Rostlina nemusí být aktuálně dostupná. Rostliny lze zakoupit pouze přímo u nás v zahradnictví, nezasíláme je.