PETRŽEL HLADKÁ
Petroselinum crispum
Petržel hladká je bylinka s výraznější chutí než petržel kadeřavá.
Použití v kuchyni: Využívá se především k dochucení polévek, omáček, nádivek, brambor či rýže. Dobře doplňuje také čerstvou i dušenou zeleninu a pokrmy z masa. Přidává se až na konci vaření nebo do hotového jídla, aby si zachovala svou chuť. Listy je možné používat čerstvé, sušit či zamrazit.
Pěstování: Pěstuje se jako letnička, mráz snese jen krátkodobě. Nejlépe prospívá v dobře propustné, dostatečně vlhké, výživné půdě. Lze ji pěstovat nejen v záhonu ale i v nádobách. Sklízením celých stonků, ne pouze vrchních listů, se podpoří rychlejší obrůstání nových výhonků.
Rostlina nemusí být aktuálně dostupná. Rostliny lze zakoupit pouze přímo u nás v zahradnictví, nezasíláme je.