OLIVOVÁ NAŤ
Santolina viridis
Olivová nať je středomořská bylinka, která má jehlicovité lístky, jež po rozemnutí voní po olivovém oleji.
Použití v kuchyni: Má svěží, výraznou chuť připomínající olivy. Lístky se hodí do těstovin, marinád, grilovaných pokrmů, salátů či k rybám. Používá se čerstvá, jen lehce nasekaná nebo v celku.
Pěstování: Pěstuje se především jako přenosná rostlina (mrazuvzdornost do cca -10°C), přes léto může být venku, na zimu ji přeneste do tepla. Nejlépe prospívá v dobře propustné půdě na plném slunci. Špatně snáší přemokření, zalévá se jen při delším suchu. Je vhodné ji pravidelně zaštipovat, aby si udržela kompaktní tvar.
Rostlina nemusí být aktuálně dostupná. Rostliny lze zakoupit pouze přímo u nás v zahradnictví, nezasíláme je.

