KOPR

Kopr je jednoletá, aromatická bylinka s jemnou kořenitou chutí. Konzumní částí je list, který se řeže s celou rostlinou. Pro nakládání zeleniny se sbírá až v květu.

Použití v kuchyni: Využití najde v koprové omáčce, kulajdě, také při přípravě pokrmů z ryb, vajec brambor atd. Je nezbytnou součástí nakládaných okurek.

Pěstování: Nejlépe prospívá v dobře propustné půdě na slunci, případně v mírném polostínu. Sklízí se postupně, když rostlina doroste do výšky zhruba 20 až 30 cm. V této fázi je nejjemnější a nejchutnější, a tím ideální pro polévky, omáčky, saláty či pomazánky. V době kvetení (červenec, případně srpen) je výborný pro nakládání okurek, zavařování zeleniny a přípravu ochucených nálevů. V této fázi je aroma nejintenzivnější, i když samotná nať už může být trochu tužší.

Rostlina nemusí být aktuálně dostupná.